Få barn att äta mat

Utmaningen att få barn och äta mat är inte så lätt som man kan tro. Att redan från tidig ålder erbjuda olika smaker och låta dom uppleva olika konsistenser rekommenderas. Det kan ändå vara svårt att motivera barnet att äta upp sina grönsaker och förklara varför det är så viktigt när godis är så gott. Tänk på att det finns väldigt mycket frukt och grönt idag, att prova olika alternativ och belöna barnet när det testar kan bara en bra väg att gå. Då kommer det att bli roligare att prova nya saker och barnet vågar utmana sig själv.

Har ett barn problem med exempelvis konsistensen på en maträtt är det bra att mixa det slätt och sakta öka på med hur mycket bitar som finns i maten. Ta det i barnets takt och stressa inte på. Kanske finns det något som barnet tycker extra mycket om och ni då kan börja prova med det? Pannkaka brukar exempelvis vara en klar favorit hos många barn, gärna med lite grädde och sylt till.

Andra barn kan vara lite petigare i maten och vill gärna se tydligt vad det är som dom stoppar i munnen. Det är därför som det finns tallrikarna med avskiljare. Då går det att lägga potatisen för sig, korven för sig och ärtorna för sig. Då kan barnet själv i lugn och ro plocka och välja ut det som det vill prova. Låt barnet smaka sig fram i sin egen takt, många barn kan backa om du börjar tvinga på att de absolut ska smaka eller måste äta upp. Genom att locka och motivera kan det generellt vara lättare att lyckas nå dit man önskar. Kom också ihåg att alla barn är väldigt olika, det går inte och jämföra vad andra tycker om eller inte.