Fasta bort julens utsvävningar

Blev det lite mycket socker, fett och kolhydrater under julen? Istället för att plågas av de där extrakilona en lång tid framöver kan man ta tjuren vid hornen och fasta bort överskottet. Förr i tiden sa man “Efter julen kommer fasta” och det är för att det är ett perfekt tillfälle för en nystart. När man fastar är det så klart viktigt att man studerar ämnet ordentligt först och följer en seriös plan för att göra det på rätt sätt.

Får man dricka kaffe när man fastar? Om du fick en kaffebryggare från Smeg i julklapp vill du förmodligen inte offra morgonkaffet och det behöver du heller inte enligt många modaliteter för fasta. Ett enkelt sätt att fasta på är att gå halvvägs med något som kallas för “periodisk fasta” (intermittent), vilket ofta innebär att man hoppar över frukosten. Det brukar resultera i att man äter under åtta till tio timmar per dag och då får kroppen vila emellanåt.

Fördelen med periodisk fasta är att man ganska snabb vänjer sig vid den nya rutinen som kommer med en lång rad hälsosamma effekter. Då får du starta dagen med en kopp kaffe eller te och få ut det mesta av din vattenkokare från Severin. En striktare fasta som sträcker sig över flera dagar kräver lite mer förberedelser och mer disciplin, men det kan vara ett väldigt kraftfullt verktyg att ha i verktygslådan om man vill leva ett långt och hälsosamt liv. Det beror på vilka mål du har och om du är redo att uppoffra några dagars måltider.