Olika allergier och mat

Aldrig förut har människor varit så medveten om att det finns mängder med allergier. Allergier kan vara av olika allvarlig art och variera kraftigt från person till person. En del är luftburna och kan orsaka dödsfall i värsta fall. Nötter är ett vanligt exempel på det och är anledningen till att man ibland inte får äta nötter på flygplan eller på offentliga utrymmen. Skulle en person som har en luftburen nötallergi sitta på ett flygplan när en påse nötter öppnas kommer andningsvägarna att svullna upp. Äpple och fisk är två andra produkter som det kan finnas luftburen allergi mot även om det är mer ovanligt.

Andra allergier påverkar magen när personen äter ett visst livsmedel. Idag är många personer laktosintollerant. Det finns många produkter som är laktosfri att köpa, men råkar personen äta laktos får de ofta ont i magen och mycket gaser. Laktosintolerans ska inte förväxlas med mjölkproteinallergi. Den som är allergisk mot mjölkprotein kan inte äta något som innehåller spår av mjölk utan får använda sig av exempelvis havremjölk. Mjölkproteinallergi visar sig i form av utslag, blodig avföring och en mängd andra besvär som kan ta sin tid innan det vänder igen.

Glutenallergi som också heter Celiaki innebär att man inte tål proteinet som finns i råg, korn och vete. Tunntarmen blir inflammerad vid intag av gluten och leder till att kroppen inte kan ta upp näring som den ska. Symptomen kan variera kraftigt från ont i magen till viktnedgång och betydligt mer allvarliga saker. Oavsett vilken allergi som man har är det viktigt att ta det på allvar. Det ska alltid gå att fråga en restaurang om eventuella allergier och känna sig trygg med svaret. Personalen ska löpande utbildas och vara uppdaterad samt alltid kunna visa upp innehållsförteckningen om kunder vill kunna läsa den själv.