Så kan du dra nytta av medicinalsvampar

Har du hört talas om den nya hälsotrenden med svamp i kaffet och smoothien? Det är inte champinjoner eller kantareller det rör sig om, utan speciella medicinska svampar som Lion’s Mane, reishi, chaga och cordyceps. De har olika effekter och funktioner och gör allt från att stärka immunförsvaret till att öka syreupptagningsförmågan och på så vis motverka trötthet.

Så sätt på din kaffebryggare eller kaffemaskin och gör en kopp kaffe, blanda sedan ner ett par teskedar Lion’s Mane (kallas även för Igelkottstaggsvamp) för att öka din kognitiva förmåga, minnet, påskynda sårläkning och skydda nervsystemet. Lion’s Mane har liksom många andra medicinalsvampar använts i kinesisk medicin sedan urminnes tider. Du kan också mixa dina svampar i smoothies som du gör med blenders eller stavmixer.

Reishi, som också kallas för lackticka på svenska, motverkar stress. Så om du behöver hjälp med att ta det lite lugnare i vardagen är reishi ett väldigt bra alternativ. Denna svamp sägs balansera hormonsystemet, minska stress och även främja bättre sömn, vilket i sin tur ger dig mer energi. Ta en dos reishi i ditt te på kvällen för att varva ner ordentligt och ha det lugnt och skönt.

Chaga, som kallas för sprängticka på svenska, lever som en parasit på björkar. Det kanske inte låter som något man ska stoppa i munnen, men sprängticka är antibakteriell, antifungal, anticandida, antiviral och balanserar immunförsvaret. Det är inte för intet den kallas för “odödlighetens svamp” och ”gåvan från gudarna”. Men håll dig till det rekommenderade dagliga intaget, lagom är bäst!