Smarta tips för er med hemmakontor

Allt fler personer jobbar hemifrån och det kan ha sina utmaningar. Vi är vana vid att gå till jobbet på ett kontor utanför hemmet, men om man har hemmakontor vaknar man alltid upp på arbetsplatsen och man går heller inte därifrån efter dagens jobb är avklarat. Detta kan skapa en del stress och distraktion, så vad kan vi göra för att skapa en skön och behaglig arbetsmiljö hemma, utan att det kostar en massa pengar?

Först och främst måste man ha några enkla regler som man efterföljer, som att man t.ex. inte tappar bort sig och blir distraherad av sociala medier och annonser som säger “Köp smink på nätet!” eller vad de nu vill att du ska köpa. Förutom när du verkligen behöver internet till att utföra dina arbetsuppgifter så bör du inte använda nätet under arbetstid. Unna dig en själv fikapauser, precis som när du är på jobbet, så att du får lite rast då och då, men det är viktigt att man har disciplin när man jobbar hemifrån, annars kan det verkligen gå åt skogen.

Ha en dedikerad arbetsyta, oavsett hur trångt du bor. Se till att det är städat och väl organiserat under alla omständigheter, för det går faktiskt inte att koncentrera sig och att göra ett optimalt jobb när det är stökigt och rörigt omkring. Om du har andra familjemedlemmar eller inneboende hemma under dagtid kan det vara nödvändigt med hörlurar eller öronproppar för att stänga ute ljud, som musik och prat, vilket annars också kan skapa distraktion.