Vi tipsar om gurkans många härliga egenskaper

Du har säkert hört någon säga att gurka i princip bara består av vatten och därför inte är så märkvärdig. Men gurkan har några oväntade fördelar, som att den kan hjälpa oss att reglera blodtrycket, blodsockernivån och återfukta både hud och kropp. Varför har de gurkvatten på spa? För att gurkskivorna berikar vattnet med vitaminer, mineraler och elektrolyter som får kroppen att må bra. Så även om en gurka om dagen inte automatiskt resulterar i perfekt blodtryck så hjälper näringsämnena till på många sätt och vis.

Gurkans positiva egenskaper stannar inte där. Om du har kikat på hur många kalorier som finns i en gurka så har du säkert sett att 100 gram gurka ger dig cirka 13 kalorier. Det som är intressant här är att kalorierna består av fibrer som tillsammans med det gelérika vatteninnehållet ger matsmältningen en riktig skjuts i rätt riktning.

Nu under vinterhalvåret kan det vara mysigare med en varm dryck och du kan berika en kopp grönt te med färsk mynta och gurka. Värm ditt tevatten i en mikrovågsugn eller vattenkokaren och låt en påse med grönt te dra i tre minuter tillsammans med fem skivor gurka och några blad med färsk mynta. För kaffedrickarna är det lite svårare eftersom kaffe och gurka inte är världens bästa kombination, oavsett hur bra kaffemaskin eller espressomaskin man har! Å andra sidan kan man äta gurka till de flesta maträtterna tack vare dess milda smak, så kom ihåg att köpa ett par ekologiska gurkor nästa gång du är i matbutiken.